søndag den 13. november 2011

November, november, november

Det er altid lidt hårdt at vende sig til det mørke, der for alvor rammer os højt mod nord i november. Peter H. Olesen lavede sammen med sin bror Henrik, i deres nu hedengangen band Olesen-Olesen, den essentielle sang om efterårs depressionen, "November mere end nogensinde". I sangen hedder det bl.a. at "dagen er aftaget med næsten 14 timer", som det sagtens kan føles. Sangen er kraftigt inspireret af Henrik Nordbarndt digtet, "Året har 16 måneder", som lyder,

"Året har 16 måneder: November
december, januar, februar, marts, april
maj, juni, juli, august, september
oktober, november, november, november, november"

Olesen vedkender sig da også denne inspiration, med bekendelsen, "hårdt ramt lissom Nordbrandt". Nordbrandt har jo rent faktisk taget konsekvensen af sit nordiske tungsind, og bruger nu mange af sine vintre under varmere himmelstrøg. En tanke der også har strejfet Olesen, når han sammen De Efterladte stiller spørgsmålet, "hvorfor bosatte vi os så højt mod nord?" i sangen "Sang i klar frost". 

Hvis man ikke er helt så tungsinds ramt som de to herrer ovenfor, så kan man roligt kaste sig ud i både Olesen-Olesens og De Efterladtes beklagelser. Lider man derimod af samme nordiske blues, så kan det faktisk godt tænkes at Peter Olesen betragtninger kommer en tand for tæt på, og så bør man måske investere i en højfjeldsol istedet.

Det var ikke umiddelbart muligt at finde frem til nogle af de nævnte sange, men istedet kan man nyde disse fine numre fra De Efterladte.


De efterladte: "Mit lyssyn" from Melodika on Vimeo.

  De efterladte: Nedenom og hjem by Melodika

Ingen kommentarer:

Send en kommentar